top of page

"שבט לב אמיץ" - מנהיגות ילדים מקיימת בבית הספר

רקע ורציונל

בתקופה של שינוי אקלים עולמי, המשפיע על כל תחומי החיים שלנו ושל ילדנו, אין מקום לחכות יותר. הטמפרטורות הממוצעות עולות בכל העולם ויוצרות שינויי אקלים שמתרחשים כבר עכשיו, וימשיכו להתבטא בעתיד הנראה לעין במזג אוויר קיצוני כמו הצפות, שיטפונות, שרפות וסופות קרח, בירידה במשאבי המזון והמים ובאוויר שהולך ומזדהם. כל אלו דוחקים בנו לעשות שינוי מיידי.

מרבית האנשים והילדים חיים כיום בערים, רחוקים ממגע עם הטבע וחלקם לא מכיר את משמעות המשבר ואת ערכי הקיימות. 

הילדים הם היורשים להם נשאיר את העולם. הם חשופים למידע על שינויי האקלים – מידע שהם לרוב לא מבינים ושיוצר אצלם בלבול, חוסר אונים ולעיתים גם חרדה (הידועה בשם חרדת אקלים - תחושה כללית שהיסודות האקולוגיים של הקיום נמצאים בתהליך של קריסה).

אישיות האדם מתעצבת בגילאים הצעירים, וזה הזמן לקרב אותם לערכי הקיימות. בעדינות כדי לא להוסיף על החרדה והבלבול. בנוסף, לילדים כוח השפעה עצום על הוריהם וקהילתם. 

ידע מותאם לגיל הילד ולצידו אפשרות לעשייה משמעותית מותאמת יכולים ליצור שינוי – גם התגייסות אמיתית למאבק בשינויי האקלים וגם הורדה של רמת החרדה וחוסר האונים, חיזוק תחושת הערך העצמי והעצמה. 

התגייסות ונקיטת פעולות תומכות בקיימות לצד מעורבות באקטיביזם חברתי, מפחיתים את רמות החרדה על ידי תחושות העצמה ותחושות של קשר עם אחרים בקהילה.

ויותר מכך, אני מאמין בכוחם של הילדים היום לחולל שינוי אמיתי בבית הספר ובקהילה.

מטרת התכנית:

טיפוח קיימות בבית הספר – לא כפרויקט חולף, אלא כתרבות וכשפה ברי קיימא בבית הספר, דרך תהליך הדרגתי שייצר רשת מנהיגות ירוקה רב שנתית – של תלמידים וצוות.

מטרת העל היא ליצור רשת של קבוצות מנהיגות ירוקה בבתי ספר שונים, שייצרו תנועה ארצית לצורך העצמת הפעילויות ותמיכה הדדית.

קהל היעד: ילדים בגילאי יסודי  {המלצה בסוף להשתלמות צוות חינוכי}

איך? דרך הקניית ידע רלוונטי לצד עידוד לפעלנות, מאפשרים מעבר ממצב פאסיבי ומתבונן למצב פעיל ומשפיע.

שלב 1 – ידע יישומי המועבר באופן חווייתי:

"יישור קו" לגבי ידע על משבר האקלים לכל קהילת בית הספר, לצורך יצירת שפה שמדברת קיימות בכל קהילת בית הספר:

 

מפגשי למידה בכל הכיתות

 

כני מפגשי הלמידה (יותאמו לגיל הילדים):

​1.מושגי בסיס בקיימות: טביעת רגל אקולוגית, זמני פירוק חומרים, השלכה של פעילות אדם על העולם

מחשבות על פתרונות יומיומיים שיכולים לקדם קיימות – כמו למשל שימוש חוזר ומחזור. מוטיבציה לשינוי וניסוח אמנה על הכוח של ילדים להשפיע.

2.למידת חוץ חווייתית המאפשרת התבוננות, גילוי ופליאה וחיזוק הקשר הריגשי לטבע

3.אקטיביזם בית ספרי וקהילתי להגדלת מעגלי ההשפעה שיש לי בעולם, העצמה ואמונה בעצמי – מהפצת הידע ועד שמירה והגנה על ערכי טבע חשובים - דוגמאות מילדים ונוער שעשו שינוי בארץ ובעולם.

תרגול הכנת שלטי הסברה וקבוצות חשיבה יצירתית }

 

שלב 2: עידוד לפעלנות וטיפוח מנהיגות:

גיוס, הקמה וליווי קבוצת מנהיגות פעילה של 12-20 ילדים ומורה מובילה לקידום הקיימות בבית הספר, שתוביל פרויקטים מקיימים עם כלל קהילת בית הספר – צוות, ילדים והורים – קבוצת "שבט לב אמיץ".

הקמת צוות מוביל בתוך בית הספר לנושא קיימות. הצוות יהיה אחראי על הפעילות, ויקיים מעת לעת סקרים בכיתות לבדיקת ההשפעה של הפעולות על קהילת בית הספר.

הפרויקטים יעסקו בהפחתת צריכה ,מחזור, בחיסכון במשאבים וקידום ערכי הטבע. הם ייבחרו בפועל בהתאמה לבית ספר, למיקום ורצון הילדים.
דוגמאות לפרויקטים:
אחריות אישית של ילדים למחזור הנייר בית הספר | הקמת גינת ירק של ירקות העונה, משולבת גינת תבלינים וצמחי תה בבית הספר (בהתאם לתקציב) | שוקי קן תן בכיתה | השאלת ספרים | החלפת משחקים | קניות מרוכזות ושיתופיות של מוצרים שהרבה ילדים רוצים | מתנות יום הולדת קהילתיות | הוצאת השימוש בכלים חד פעמיים מבית ספר וממסיבות | הסברה בקהילה | השתתפות בסיורים | מחאות והפגנות לשמירה על ערכי טבע | אימוץ מקום ושמירה על ערכי הטבע שבו.

יש חשיבות רבה לעירוב קהילת ההורים וגורמים אחרים בקהילה בפרויקטים השונים– לילדים יש השפעה גדולה על הוריהם ועל סביבתם, ופעילות משותפת יכולה להעצים את ההשפעה של התכנית.

מה נעשה עד היום?

התקיימו מפגשים שהתרכזו בידע ובתהליכי העצמה במספר בתי ספר. מהמפגשים הללו עלה שהילדים מודעים, רוצים לעזור ולהיות חלק מהשינוי ההתנהגותי והמקיים שמתבקש.

 

במסגרת יישור הקו בבית הספר מומלץ מאוד לחבר את המורים למודולה דומה של לפחות 3 מפגשים וכמו כן לגיל הצעיר להשתמש בדרך יצירתית ונעימה לצרפם ולגייסם לתהליך .

  • מפגשי השתלמות לצוות בנושא משבר האקלים, חרדה אקלימית ואקטיביזם (מפגשי הצוות חווייתיים ודומים לתוכן מפגשי הילדים אך מותאמים להם – נסיון רב כמומחה בתחומו בהנחיית מפגשים ואף השתלמויות שלמות לקיימות וחינוך חוץ )

 

  • הצגת הילדים "שבט לב אמיץ" (נמצאת בגפ"ן), שמשמשת השראה לכוחו של הילד לעשות שינוי בעולם ומשמשת מבוא לתחום. ההצגה מותאמת לילדים ולכל המשפחה. היא זכתה להמלצות רבות מגננות, מנהלי בתי ספר יסודיים, מנהלי מחלקות לאיכות הסביבה ואיגודי ערים. לאחרונה היא תורגמה לערבית. ההצגה ניתנת להזמנה דרך גפ"ן או דרך סל תרבות ותרבות לפריפריה.

 

על המפתח והמפעיל של התכנית:

שמי אייל שי נולדתי וגדלתי במרכז הארץ בתרבות עירונית. לאחר תואר בתיאטרון ובתחושה שיש אפשרויות אחרות ומקיימות יותר לחיים בעיר -יצאתי למסע באירופה. באירופה חברתי למיזמי קיימות עירוניים ולקהילות אלטרנטיביות, מהם קיבלתי השראה ורעיונות, שאותם יישמתי בחיים בקהילה אקולוגית בישראל.

אני חי מעל 12 שנים חיי קהילה מקיימים ואקולוגים – משתמש בחשמל סולרי, וממחזר מים אפורים וקומפוסט. במהלך השנים עסקתי בשיקום שמורות טבע ברשות הטבע והגנים, הייתי מדריך קיימות לילדים נוער.

בשנים האחרונות הנחיתי מורים וגננות קיימות וחינוך חוץ בתחום זה אני מרצה מומחה בתחומו.

bottom of page